lezing 2024
Op 21 november 2024 keerde de Multatuli-lezing terug met het thema Het woord als wapen, een onderwerp dat actueler is dan ooit. In de Grote Kerk van Breda kwamen vooraanstaande denkers en makers samen om te reflecteren op de kracht van taal om samenlevingen te vormen, te verbinden of juist te verdelen.
Burgemeester Depla benadrukte in zijn speech de kracht van woorden als instrument voor verbinding en dialoog, waarschuwde tegen hun destructieve potentieel bij polarisatie en riep op tot respect, inclusiviteit en gezamenlijke actie tegen onrecht, in lijn met het gedachtegoed van Multatuli.
Tijdens zijn introductie op het thema waarschuwde Frénk van der Linden voor de gevaren van een “woordenwedloop”, waarin taal steeds meer wordt misbruikt als wapen om te verdelen, te demoniseren en op te hitsen. Hij pleitte voor terughoudendheid, nuance en verantwoordelijkheid in het gebruik van taal. Lees het hier terug.
Keynote door Marcia Luyten: taal als mobilisatiekracht
Journalist en schrijver Marcia Luyten verzorgde de keynote. Zij deelde haar inzichten over de immense invloed van taal, waarbij ze ingaat op hoe retoriek mensen mobiliseert of juist tegen elkaar opzet. Met sprekende voorbeelden uit de internationale politiek en media liet Luyten zien hoe woorden gemeenschappen kunnen opbouwen of vernietigen. Haar lezing is hier terug te lezen.
Fresku: de kracht van woorden in muziek en maatschappij
Journalist Frénk van der Linden ging in gesprek met de bekende rapper Fresku. Fresku reflecteerde op de invloed van taal in de hedendaagse maatschappij. Zijn muziek dient niet alleen als expressiemiddel, maar ook als wapen tegen onrecht en onwetendheid. Fresku benadrukt de verantwoordelijkheid van taal, met persoonlijke voorbeelden van de diepe impact die woorden kunnen hebben. “Nuance en evenwicht is de nieuwe dapperheid”, zei Fresku.
Multatuli on Tour
Tijdens het studentenprogramma Multatuli on Tour kwamen studenten van BUas, Avans Hogeschool en de Nederlandse Defensie Academie samen om te onderzoeken hoe taal kan bijdragen aan maatschappelijke verandering. Avans-studenten Rick van Veluw en Joram Soer lichtten tijdens de lezing toe hoe dat in zijn werk ging.
Binnenkort is de videoregistratie van de lezing te zien.
De foto’s bekijk je in het foto-album.