studentenprijs 2024

Het werkstuk dat met recht de Multatuli Studentenprijs 2024 verdient, is de scriptie van Jorn Buijnsters : Guided by the past; Led by propaganda; steered through art

Uit het juryrapport:
In zijn scriptie analyseert Jorn Buijnsters op een boeiende en originele manier hoe zowel Rusland als Oekraïne naast hun conventionele oorlog ook op social media een intensieve propagandaoorlog voeren. De analyse wordt uitgevoerd op basis van de uitingen van beide landen op het social media platform X (voorheen Twitter). De in de scriptie gepresenteerde en geanalyseerde beelden laten zien dat Rusland en Oekraïne daarbij teruggrijpen op thema’s uit kunst en geschiedenis.

Het onderzoek toont aan dat beide landen dat op eigen wijze doen en daarbij ook verschillende intenties hebben. Rusland gebruikt zijn eigen collectieve identiteit en nationaal geheugen om extreemrechtse gemeenschappen aan te spreken, met het doel daarmee de steun voor Oekraïne te verzwakken. Oekraïne daarentegen gebruikt de collectieve identiteit en het nationaal geheugen van westerse landen om hun overeenkomst en gemeenschappelijke belang te onderstrepen en aldus ook hun steun te verkrijgen. Ondanks dit verschil in intentie en aanpak, heeft hun propaganda als gemeenschappelijk kenmerk dat daarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van symbolen en symboliek, ontleend aan kunst en geschiedenis.

De scriptie overtuigt in het aantonen dat propagandisten in deze oorlog kunst en geschiedenis inzetten met als doel mensen connecties te laten zien, om zo hun mening te beïnvloeden. De scriptie is, aldus de jury, een genoegen om te lezen: niet alleen door de aangename denk- en schrijfstijl, maar ook door de illustratie van de analyse met de aan Twitter ontleende voorbeelden. Propaganda, als invulling van het thema: het woord en beeld als wapen. Multatuli zou het bedacht kunnen hebben! Jorn Buijnsters heeft het ingevuld. Vandaar dat hem de prijs met ere toekomt.

Uit de inzendingen werden nog twee andere scripties genomineerd:

Carolijn Jansen onderzocht in Stille helden de balans tussen professionele werkzaamheden en mantelzorgtaken, met een focus op politiemedewerkers, en ontwikkelde een praktische Richtlijn Mantelzorg die breed toepasbaar is voor organisaties.

Casper Mast onderzocht in zijn scriptie De rol van beeldmateriaal in het bewijzen van genocidale intentie hoe foto- en videomateriaal kan bijdragen aan het bewijs van genocide, met een vergelijking tussen Srebrenica en de Gazastrook, en concludeert dat dergelijk beeldmateriaal sterke aanknopingspunten biedt voor het vaststellen van genocide.

DSCF5216