Buiten Zinnen 2022

In samenwerking met Nieuwe Veste kregen leerlingen in het middelbaar onderwijs een talentontwikkelingsproject aangeboden. Vier Havo-3 klassen (120 leerlingen) van het Newman College nemen deel aan het educatieproject Buiten Zinnen, waarin burgerschap wordt gecombineerd met creative writing en leesbevordering. Het thema van het project is ‘vooroordelen’, in Multatuli’s werk een centraal uitgangspunt. Was hij het bovendien niet die stelde dat het uitroeien van één vooroordeel is meer waard dan ’t bedenken van tien nieuwe stelsels?


Tijdens dit project wordt het lezen van The Hate U Give van Angie Thomas gecombineerd met het kijken naar de boekverfilming. Voor de vertoning van de film is samengewerkt met Chassé Cinema.

Daarna gingen de studenten in gesprek over vooroordelen en uiteindelijk gingen ze, onder leiding van dichters, spoken word artiesten en rappers schrijven over hun eigen vooroordelen. Rondom het verhaal van The Hate U Give ontdekten leerlingen wat vooroordelen kunnen veroorzaken. Ook gingen ze er samen met hun docent mee aan de slag. Want iedereen heeft vooroordelen, maar iedereen gaat daar anders mee om.

Tijdens de Multatuli-lezing op 17 november beklimmen Khaled Allou, Aya Ballaj en Yentl Verschuren het podium om hun verhaal te vertellen.