Max Havelaar lockdown-editie

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is een landelijk project begonnen voor een nieuwe, experimentele uitgave van diens roman ”Max Havelaar”: een handgeschreven lockdown-editie waaraan iedereen kan meedoen.

Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, journalist Elsbeth Etty en Frits van Oostrom, hoogleraar middeleeuwse literatuur, horen bij de bekende Nederlanders die meedoen . Ook Alfred Birney, Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Kees ’t Hart, cabaretier Freek de Jonge en prinses Laurentien schrijven delen uit Max Havelaar over.

Het project is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de VU en start maandag 15 juni. De eerste handgeschreven editie van ”Max Havelaar” verschijnt rond 1 oktober.

Filmpjes

De Max Havelaar lockdown-editie wordt opgenomen in de collectie van de Universiteitsbibliotheek van de VU en komt digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Het project bestaat verder uit een installatie van filmpjes die de medeschrijvers kunnen maken van hun schrijfarbeid, en een bundel waarin deelnemers beschrijven wat hun band is met de ”Max Havelaar”.

Eduard Douwes Dekker_2