Protestsongs op het VO

Multatuli gebruikte de roman, hét expressiemedium van zijn tijd, als podium om te protesteren over misstanden in het toenmalig Nederlands-Indië. In de Max Havelaar is een indrukwekkend strijdlied opgenomen van prins Diponegoro, die gewapend in verzet kwam tegen het Cultuurstelsel.  Het inspireerde ongeveer 60 leerlingen van een mavo-2 en een mavo-3 klas van De Nassau om de rap, hét medium van onze tijd, te gebruiken om een protestsong te maken over wat hén in beweging brengt. Ze benoemen racisme en klimaat. Maar ze laten hun stem ook horen over de pandemie die hun belemmert in hun vrijheid en ontwikkeling.

Workshopdocent Elmar Peters maakte een beat en leerlingen gingen in groepjes aan de slag met het maken van een tekst. Het refrein werd klassikaal gemaakt onder leiding van muziekdocente Annelies Houtman. Daarna zongen de leerlingen hun teksten in. Ze zochten beelden uit en Elmar monteerde het geheel aan elkaar tot videoclip.

Het project kwam tot stand in samenwerking met Nieuwe Veste en is een idee van Diantha de Vries nadat ze Max Havelaar had herlezen.