programma studenten
Programma Studenten
Jaarlijks organiseert Stichting Multatuli Lezing activiteiten om jongeren met het werk en gedachtegoed van Multatuli in contact te brengen. Met activiteiten voor studenten in het hoger onderwijs proberen we te leren van verhalen over hoe onrecht omgebogen kan worden, hoe vrede veroverd moet worden en hoe fundamentele mensenrechten en wederzijdse waardigheid tegelijk vanzelfsprekend en broos kunnen zijn. Naast stilstaan bij lessen uit het verleden, past het namelijk ook de blik vooruit te werpen, het vizier op hoe het beter kan en moet.
Opdracht 2023 Als je tegenwoordig het nieuws bijhoudt, is het soms lastig optimistisch te blijven. Er gebeurt veel in de wereld wat somber kan stemmen: oorlog, milieu-en klimaatproblemen, woningnood, groeiende armoede, spanningen tussen bevolkingsgroepen en politieke gezindten... Zeker voor jongeren kan dit vervelende nieuws overweldigend zijn.
Er zijn echter meerdere belangrijke kanttekeningen te maken. Ten eerste: goed nieuws is geen nieuws, slecht nieuws zorgt voor veel meer clicks, dus het is bekend dat krantenkoppen en columns van commentatoren doorgaans een (te) negatief beeld tonen van de maatschappij en de stand van zaken in de wereld. Iets vergelijkbaars geldt voor politici.
Ten tweede, en misschien nog belangrijker: je kan erkennen dat bepaalde dingen niet goed gaan, maar om die zaken te verbeteren moeten we weten wat werkt, welke maatregelen en ingrepen succesvol zijn. Doemdenken vertraagt, maar zoeken naar kansen geeft de energie om de maatschappij mooier te maken. Vervolgens is het zaak die positieve energie tot uitdrukking te brengen in een positieve boodschap.
Samenwerking Studenten Veiligheidskunde van Avans Hogeschool en studenten Events van BUas werken samen om 'hun woorden als wapen' in te zetten voor iets positiefs.
Woorden zijn belangrijke wapens – voor mensen die kwaad willen doen, die willen vernietigen of veroveren. De gevolgen zijn helaas te vaak te zien: oorlogen en conflicten, geweld, polarisatie en wederzijds onbegrip. Het lijkt er soms op dat mensen elkaar nauwelijks begrijpen, dat de woorden die ze gebruiken een andere betekenis hebben, of alleen maar wrok en woede bij anderen oproepen. Soms lijkt de wereld een duistere plek, waarin er maar weinig is dat mooi is.
Maar: woorden kunnen ook mooi zijn, en goed doen. Hoe kunnen we de miscommunicatie die er soms is oplossen? Hoe kunnen we woorden (en beelden en klanken) gebruiken om het mooie in elkaar te zien, en samen te vieren?
De resultaten werden tijdens het studentenprogramma op 23 november gepresenteerd.