Gastcollege

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ geldt ook voor Multatuli en zijn literaire en filosofische nalatenschap. Het bestuur van Stichting Multatuli Lezing Nederland wil zich daarom niet uitsluitend richten op groep mensen die trouw om de twee jaar de Multatuli-lezing bijwonen. Rond iedere lezing worden daarom ook aparte activiteiten voor jongeren georganiseerd om hen met het werk en gedachtegoed van Multatuli in contact te brengen: gastcolleges voor studenten van Avans Hogeschool en BUas, de uitreiking van de Multatuli Studentenprijs en een serie workshops op het voortgezet onderwijs.

Op 18 november 2021 geeft Dagmar Oudshoorn (Amnesty International) een gastcollege. Chris van de Ven geeft een inleiding op Multatuli.

  • Dagmar Oudshoorn – Amnesty International

  • Chris van de Ven

Chris van de Ven is geboren in 1960 stond tot het jaar 2000 voor de klas en onderwees Aardrijkskunde, Geschiedenis, Techniek en Maatschappijleer. Hij verruilde het onderwijs voor en het directeurschap van een cultureel centrum in Duiven waar later ook het beheer van een park, theepaviljoen en kinderboerderij bijkwam. In deze organisaties werken ook 40 mensen met een verstandelijke beperking. Hij is initiator en directeur van Stichting HOPE XXL, een organisatie die zich sinds 2009 inzet voor een betere wereld waarbinnen jonge mensen, in coalitie met ouderen, nadenken over The Universal Declaration Of What We Have To Do.  Deze is in 2015 aangeboden in New York bij de Verenigde naties en wordt nu lokaal omgezet in projecten. Chris is een Multatuliaan die tracht het gedachtegoed van de Neerlands grootste schrijver in concrete projecten om te zetten. 
Van hem verscheen in 2017 het boek ‘Pax Havelaar’ en onlangs ‘Multatuli Verknipt, een portret in 500 fragmenten’.

Programma in 2020
In 2020 werd het studentenprogramma gestreamd vanuit het Blokhuis. Studenten van Avans Hogeschool en BUas volgden gastcolleges van Chris van de Ven (o.a. directeur van Stichting HOPE XXL, een organisatie die zich sinds 2009 inzet voor een betere wereld), Nilab Yonousi (gevlucht uit Afghanistan, houdt zich bezig met het oplossen van vraagstukken op het gebied van social impact, ondernemerschap en diversiteit & inclusie) en Bart Roozendaal (juridisch expert-adviseur van diverse overheden t.a.v. juridische vraagstukken rond COVID-19)